Combinatie NK’s brengt trainers bij elkaar

06 april 2023

Rotterdam is dit jaar voor de tweede keer gastheer van het NKnl, een uniek concept in Nederland waarbij Nederlandse kampioenschappen van meerdere sporten in hetzelfde weekend in dezelfde stad plaatsvinden. Er is ook een trainersbelang in deze bundeling van NK’s.

Op 24 en 25 juni 2023 bundelen vier sportbonden - de zwembond (KNZB), de gymnastiekunie (KNGU), de judobond (JBN) en de triatlonbond (NTB) - hun krachten en organiseren samen met Rotterdam Topsport en Sportbedrijf Rotterdam de tweede editie van NKnl.

7.000 sporters strijden voor eremetaal. Tijdens het NKnl wordt in Ahoy het NK gymsport en het NK judo voor mixteams georganiseerd. In Zwemcentrum Rotterdam staat het NK sprint op het programma en op de Willem-Alexanderbaan wordt het NK triatlon gehouden. In totaal komen ruim 7.000 Nederlandse sporters samen in Rotterdam om te strijden voor de medailles. Rondom deze locaties wordt een uitgebreid activiteitenprogramma georganiseerd om iedereen kennis te laten maken met de diverse sporten.

“Vaste waarde voor de sportkalender”

In juni 2022 werd de eerste editie van het NKnl georganiseerd. Zowel de organisatie als de aangesloten sportbonden kijken terug op een geslaagde editie. Aschwin Lankwarden, algemeen directeur KNZB gaf na afloop van de eerste editie aan: “Wij zijn als één van de initiatiefnemers bijzonder verheugd dat het NKnl in 2022 daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en dit jaar een vervolg krijgt. Binnen een paar honderd meter afstand kunnen sportliefhebbers genieten van meerdere Olympische sporten en topsporters elkaar ontmoeten in sportstad Rotterdam. Voor nu is het NKnl een prachtige stip op de horizon en wij geloven dat dit initiatief in de toekomst uitgroeit tot een vaste waarde op de nationale sportkalender.” Alle informatie en het volledige programma van het NKnl en informatie over tickets om de zwem-, judo- en gymnastiek kampioenschappen bij te wonen vind je hier: www.nknl.nl"

Kruisbestuiving trainers

Er is zeker ook een trainersbelang, blijkt bij navraag bij de organisatie. Een klein deel van de leden van Hardlooptrainers Nederland houdt zich bezig met de triatlon. Dat is zowel te zien bij enkele loopgroepen maar ook bij atletiekverenigingen waar triatleten bij zijn aangesloten. Daarnaast zijn meerdere zelfstandige trainers lid van Hardlooptrainers Nederland en ook zij ondersteunen vaak triatleten. Er speelt nog een ontwikkeling. De organisatie van deze NK’s is bezig met de opzet van een lokaal op Rotterdam en de regio gerichte trainersmiddag. Het is nog onder voorbehoud meldt de organisatie. Dit wordt opgezet naar aanleiding van de ervaringen met de eerste bundeling van de NK’s. Door de nabijheid van verschillende sporten op één locatie gingen trainers toch even bij elkaar op bezoek. Die kruisbestuiving wil de organisatie graag verder laten groeien.

Deel dit artikel