Nieuw elan met meer activiteiten

21 april 2023

Meer activiteiten, dat is wat we nodig hebben na de coronaperiode. Dat is de boodschap die we als bestuur lieten weten tijdens de algemene ledenvergadering op vrijdagavond 24 maart. Ik was ook blij met de positieve feedback die we ontvingen op de vraag hoe wat dat goed kunnen invullen. Ook buiten de alv om mag je altijd als lid met goede ideeën naar voren stappen om Hardlooptrainers Nederland en het vak van hardlooptrainer te helpen. Het zit zo, tijdens de coronaperiode hebben we behoedzaam de vereniging door die rare jaren gestuurd. Nu is er weer veel mogelijk. Door gezond financieel bestuur is er ook geld om nieuwe opleidingen of evenementen voor jou als trainer op te zetten. In de aanloop naar de alv is het idee ontstaan om een trainersmiddag te houden. De leden kwamen meteen met ideeën wat zij graag willen leren tijdens de dag. In de begroting voor dit jaar is ook rekening gehouden met een bescheiden bedrag om de trainersdag mogelijk te maken. Hoe en wanneer, dat weten we nog niet. Alle signalen staan nu op groen om te onderzoeken waar we die dag houden en wat dan het programma wordt. Uiteraard houden we je op de hoogte als lid via dit magazine, de nieuwsbrief en sociale media.

De redactie van magazine ProLoop peilde tijdens de ledenvergadering of een LinkedIn-pagina een aantrekkelijk extra kanaal is. Veel trainers zijn nog niet actief op dit platform maar de helft van de aanwezigen vond het een goed initiatief. Ook die pagina komt er.

Nieuw is de workshop die we aanbieden over didactiek. In de afgelopen jaren heb ik veel examens meegemaakt van de Opleiding TrailRunningTrainer-basis en net die didactiek vormt een struikelblok voor trainers. Trainers weten niet hoe ze dat goed kunnen aanpakken, maar goede didactiek levert aantrekkelijke trainingen op. Dat wil je als trainer op orde hebben. We doen het anders dan bij de trailopleiding. Die opleiding heeft een vaste locatie. Deze workshop didactiek houden we bij een vereniging of andere locatie tegen een vaste prijs en een reiskostenvergoeding voor de opleider Frank Thüss. Uit de twee trials bleek dat maatwerk hierbij past. Van tevoren is er contact met Frank en kun je alvast een aantal punten of vragen voorleggen waar Frank ook op ingaat. De workshop duurt drie uur maar als er veel vragen zijn, kan het nog wel bijna vier uur zijn. Het is een waardevolle toevoeging aan waar we als trainersvereniging voor staan, de verbetering van ons vak.

Natuurlijk is er weer een voorjaarseditie van de Opleiding TrailRunningTrainer-basis, op 7 en 14 mei en met het examen een week later op 21 mei. We zien dat het aantal trailevenementen weer groeit. Dat zal ook extra vragen opwekken bij hardlooptrainers hoe je je goed voorbereidt op de trails. Je kunt je nog inschrijven.

De algemene ledenvergadering is nu een aantal jaren online gehouden. De coronaperiode dwong ons daartoe en online via Teams spreken leverde een goed alternatief op. Ik houd toch meer van elkaar echt live spreken. Daarom bekijken we met het bestuur en de partners of we elkaar volgend jaar weer gewoon recht in de ogen kunnen kijken. Wie weet combineren we dat wel met één of meer workshops. Ik ben heel blij met de feedback van de actieve leden, vanuit hun eigen huis. Maar ik krijg toch het gevoel dat je live nog veel meer uit gesprekken en trainingen haalt.

Theo van Maanen, voorzitter Hardlooptrainers Nederland

Deel dit artikel