Stage race trainen voor opvangen verrassingen

21 april 2023

Hoe train je nou voor een Stage race? Hoe train je voor een ultra, zijn er overeenkomsten en is er een verschil in fases in de trainingen tussen deze twee? En wat zijn de externe factoren bij stage races die hierbij meer een rol spelen dan bij een ultra? Over de interne en externe factoren gaan we het hebben.

Als eerste is er natuurlijk nooit een standaard schema voor iedereen. Elke atleet is anders en heeft het gepersonaliseerde plan nodig, net zoals elke race weer anders is. Maar je begint zoals altijd bij de basis. Een basis die nodig is voor een ultra en of een stage race, de wedstrijden met meerdere etappes.

Maar waar begin je, dat is bij de basis. Waar bestaat basis uit? Hoe staan de trainer en atleet in alternatieve training. Laten we het zo stellen, als je een training grofweg in 3 verschillende blokken indeelt met een blok cardiovasculair, neuromusculair en spierniveau) en je kan 2 of 3 blokken in 1 sport trainen en zonder een hogere belasting meer basistrainingsuren kan maken, is dit dan een voordeel voor de atleet? Want zeg nou zelf, afwisseling houdt de atleet gemotiveerd en je consistentie blijft gewaarborgd, dan zit je toch in een goede basisperiode? Als trainer deel ik de basisperiode net iets anders in dan bij een ultra. Met iets minder lange duurlopen maar vaker een periode van bijvoorbeeld 3 intensievere dagen na elkaar om zo je lichaam te prikkelen naar langere belastingen meerdere keren na elkaar. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met een alternatieve training.

De specifieke voorbereiding houdt voor mij meer in dan alleen specifiek trainen naar het terrein en afstand voor een doel zoals een stage race. Maar groot deel gaat naar het trainen of bekend raken met de externe factoren waar je bij de wedstrijd grip op hebt. Bij de wedstrijd is je lichaam er klaar voor maar op de externe factoren heb je nog geen grip. Een van de belangrijke factoren is hierbij je voeding, voor, tijdens en, waar de atleet vaak minder aandacht aan geeft, er na. Om dit optimaal aan te pakken ga ik met de atleet in gesprek, zeker over de komende punten; Voeding vóór, tijdens en na de race, slaap, herstel, slaap, persoonlijke hygiëne, wedstrijdindeling per dag en over de hele race, tapering (voor de volgende dag), pijntjes (en welke je kan behandelen voor de komende dag), mentale voorbereiding, specifiek voorbereiding voor hitte, kou of vochtigheid.

Veel van deze punten heb je niet zo nodig voor een ultra, maar het kan je al wel vooraf beïnvloeden door dit op een rijtje te hebben. Natuurlijk is een specifieke voorbereiding voor elke specifieke stage race (Marathon des Sables die zelfvoorzienend is, of The Coastal Challenge (Costa Rica) dat een heel vochtig klimaat heeft) weer anders. Het is teveel om in één column te beschrijven. Maar het specifieke blijft wel dat het belangrijk is om de externe factoren, scenario’s voor het precies vooruit plannen en de strategieën samen met de atleet te bedenken hoe daar mee om te gaan. Alle atleten krijgen te maken met blessures, blaren, voedselvergiftiging en zeker de slechte nachtrust bij stage races.

Peter van der Zon
Coach, Fysiotherapeut, Elite Atleet Hoka Europa

Deel dit artikel