Training stoppen is ook een optie

13 maart 2019

13 maart 2019 - Trainers en hardlopers hebben het beeld in hun hoofd dat je altijd stevig moet trainen. Kun je er ook voor kiezen om een training te stoppen? Ja, trainen gaat om opbouwen en dan kun je als trainer op tijd besluiten om te stoppen in plaats van doorgaan en reserves leegtrekken.

Wanneer is een training te zwaar voor een hardloper? Dat is een vraag die draait om belastbaarheid. Ook al is een hardloper goed belastbaar in het algemeen, je hebt als trainer en hardloper te maken met de vorm van de dag. Vermoeidheid die sterk kan meespelen bij de vorm van de dag:

  • stress op het werk
  • herstellende van ziekte zoals een verkoudheid
  • Net terug van een lange reis

Je kunt als trainer de beslissing nemen om een training te stoppen en je zal dat vooral het duidelijkst kunnen zien tijdens een intervaltraining. Vooraf heb je als trainer een doel bepaald: afstand X moet in tijd Y gelopen worden en dat maal het aantal herhalingen. Merk je na 3 intervallen dat de tijd alsmaar oploopt dan heb je waarschijnlijk te maken met een té vermoeide hardloper.

Soms lukt het om door te trainen door de afstand in te korten. Toch zal die factor maar beperkt helpen, het kan net die extra rek geven om wel een goede trainingsprikkel door te zetten.

Tijdens een duurlooptraining zijn de signalen minder duidelijk en zal je als trainer nog beter naar de signalen moeten luisteren.

  • Is er sprake van hogere 500 meter of 1 kilometer tussentijden, die bovendien oplopen.
  • Zakt de houding van de loper op kleine onderdelen in, zoals minder kracht vanuit de heupen waardoor het ‘zittend lopen’ zichtbaar wordt?
  • Meer torsie in het bovenlichaam duidt ook op extra vermoeidheid?
  • Geeft de hardloper duidelijke signalen af?

Trainen is aanpassen

Na een periode van herstel die verbonden is aan verkoudheid of een lange reis voelt een eerste training vaak zwaar. Het is daarom altijd goed om met de kennis van dat herstel een training aan te passen. Trainingen heb je van tevoren in je hoofd maar er zijn altijd redenen om tijdens de trainingen de intensiteit aan te passen. Het lichaam past zich aan naar de trainingen maar trainingen moet je ook aanpassen naar de loper.

Tegenvaller

De hardloper zal zich doordat de fitheid niet optimaal is plus het in zijn of haar beleving tegenvallende resultaat van een aangepaste training mentaal een terugval ervaren. Blijf als trainer positief. Tenslotte bepaalt één training niet het resultaat over een lange periode.

Van empathie naar doel (4 tips)

In dit verband is empathie een interessant onderdeel voor je als trainer. Door tijd te nemen om empathie te laten zien kun je de mentale tegenvallers bij hardlopers opvangen en verminderen. Iedereen heeft wel twijfels maar het moet je niet dwars zitten in de sportieve ontwikkeling. Een paar tips over het toepassen van empathie

1 - Vertel over andere ervaringen van hardlopers. Als trainer zie en spreek je veel mensen. Het delen van ervaringen hoe hardlopers omgaan met tegenvallers helpt enorm op het perspectief voor de toekomst.

2 - Vraag door als hardlopers zelf met een onderwerp komen. Achter ‘ik voel me moe’, ‘ik voel met niet lekker’, zit vaak meer. Het is voor trainers een signaal om door te vragen.

3 - Je bent een trainer en geen professioneel opgeleide psychisch expert. Verwijs op tijd door. Je kunt als trainer veel ondersteuning en aandacht geven maar de psychische kant is toch een ander vak.

4 - Als je vraagt naar hoe het met je hardlopers gaat, bouw je een betere band op. Je leert elkaar beter kennen. Dit kan je helpen met de ontwikkeling van de trainingen want iedereen reageert weer anders op jouw trainingsschema’s. De zachte kant van de empathie kan je veel opleveren in het bereiken van de gezamenlijke trainer-hardloop doelen.

Deel dit artikel