Accommodatie en kantine mogen weer open

25 juni 2020

De door het kabinet opgelegde verplichte sluiting van alle sportaccommodaties en sportkantines als gevolg van de uitbraak van het coronavirus wordt per 1 juli 2020 opgeheven. Dat heeft premier Rutte woensdagavond aangekondigd. Ook senioren hoeven tijdens de sportactiviteiten geen afstand meer te houden, waardoor het organiseren van wedstrijden per 1 juli weer mogelijk is. Dat maakt het verenigingsleven voor atletiekverenigingen en loopgroepen weer mogelijk. Blijf scherp letten op de anderhalve meter afstand tussen mensen.

Nog een groot voordeel voor sportverenigingen, jongeren tot 18 jaar hoeven geen afstand meer tot elkaar te houden. De jeugdactiviteiten van atletiek- en hardloopverenigingen kunnen daarmee weer volop draaien. Deze jeugd moet wel afstand houden tot volwassenen, dus ook tot de trainers.

In de praktijk houdt deze versoepeling in dat alle binnen- en buitensporten weer actief kunnen worden beoefend, inclusief het organiseren van competities, onder voorwaarden met publiek. Ook de zogenaamde contactsporten kunnen weer sporten.

Voor hardlopers die hun sport combineren met trainen in de sportschool, ook die accommodaties mogen weer open.

Kleedkamers in sportaccommodaties mogen ook weer gebruikt worden. Dat zal vaak een uitdaging blijven want tussen volwassenen moet anderhalve meter afstand mogelijk zijn.

Ziek of verkouden: thuisblijven

Het blijft daarbij belangrijk dat er zoveel mogelijk voor en na het sporten door en tot de deelnemers ouder dan 18 jaar anderhalve meter afstand wordt gehouden en dat de hygiënevoorschriften van het RIVM worden nageleefd. Daarnaast moet worden voldaan aan de richtlijnen dat je thuisblijft als je ziek of verkouden bent of als iemand uit jouw huishouden positief op het coronavirus is getest.

“Ook weer competities”

“Fantastisch nieuws", reageert Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF. "We kunnen constateren dat het kabinet het aandurft de verantwoordelijkheid voor het tegengaan van de verspreiding van het nog steeds aanwezige coronavirus in handen van de samenleving te leggen. Concreet betekent dit voor de sport dat wij vanaf 1 juli overal weer kunnen sporten en we ook weer wedstrijden en competities mogen organiseren."

Rutte: accommodaties open maar met anderhalvemeterregel

"Uitdrukkelijk natuurlijk met de dringende oproep om indien en zoveel als mogelijk rekening te houden met de anderhalvemeterregel en de hygiënevoorschriften van het RIVM. Natuurlijk staan wij achter deze oproep. Door afstand te houden is er ruimte gecreëerd zei de minister-president terecht, en laten we vooral voorkomen dat er nieuwe uitbraken komen."

NOC*NSF gaat verder met de volgende stap in versoepeling maar dat is een lastige. De sportsector zal de nu versoepelde maar nog wel geldende beperkingen wat betreft het publiek bij sportwedstrijden snel bestuderen en deze toepassen op de wedstrijden en competities die nu georganiseerd kunnen worden.

Tips voor de herstart van de kantine

  • deel informatie voorafgaand met leden via de nieuwsbrief, clubsite of andere media en hang de regels zichtbaar op in de kantine;
  • stimuleer leden om contactloos (via de PIN) te betalen;
  • kijk of er mogelijkheden zijn om het terras te vergroten (uiteraard in overleg met de gemeente);
  • consumpties en prijzen zijn meestal alleen zichtbaar bij de bar, hang deze op meerdere plekken zichtbaar op zodat er geen onnodige drukte ontstaat aan de bar;
  • beperk de zitplaatsen aan de bar zodat de 1,5-meter afstand tussen barpersoneel en leden die willen bestellen gewaarborgd kan blijven;
  • als je met meerdere personen achter de bar staat maak dan een taakverdeling zodat de 1,5 meter aangehouden kan worden;
  • voor de zichtbaarheid van de barmedewerker/vrijwilliger overweeg een hesje te dragen (uiteraard kan dit ook met een shirt of polo);
  • haal statafels uit de kantine en van het terras. Als het RIVM aangeeft dat staan weer mogelijk is kunnen deze weer teruggeplaatst worden;
  • grote teamtafels zijn toegestaan als je maar 1,5 meter aanhoudt;
  • zorg dat 1 persoon per tafel/team de bestelling doet aan de bar;
  • verkoop zoveel mogelijk verpakte etenswaar;
  • maak zoveel mogelijk gebruik van flesjes/blikjes;
  • schenk koffie in papieren of plastic bekers;
  • maak vakken op het terras zodat leden zien dat tafels en stoelen niet verplaatst mogen worden;
  • indien er meerdere personen achter de bar staan maak dan goede afspraken zodat ook deze personen de 1,5-meter eenvoudiger kunnen aanhouden (persoon a neemt bestellingen aan, persoon b zet het op het afgifte punt, etc.);
  • zorg voor een uitgiftepunt op het terras of een “vrije” looproute voor het terraspersoneel;
  • zorg ervoor dat leden zich veilig en prettig voelen.
Deel dit artikel