Oordelen of vragen? Coach naar ervaringen aanreiken

04 augustus 2020

Je bent als coach ook maar gewoon een mens. Want doen mensen? Dan heb je al vlot een oordeel in je gedachten. Dat is niet goed of fout, het gebeurt gewoon snel. Als trainer en coach wil je graag je hardloper snel iets leren. Wat als je het omdraait en niet jij een oordeel wilt aandragen maar je hardloper dat zelf doet?

Dan wordt het heel interessant voor een coach. Iedere hardloper reageert anders op coaching, omgeving, timing en fysieke prikkel. Het trainingsproces is complex, ingewikkeld en je kijkt er als coach anders tegenaan dan je hardloper. Het wordt nog anders met de groepsdynamiek van een loop- of trainingsgroep. Coaches vergeten nog wel eens de rol van stuurman die meegaat op de golven. Die golven van gedachten bij de hardlopers geven jou veel informatie hoe zij tot de beste trainingsresultaten komen. Vaar meer mee op die golven in plaats vanaf de wal een oordeel te roepen.

Veel omgevingsfactoren en de ‘waarom’

Je kan daarom altijd vragen stellen aan je hardlopers over de: omgeving, timing, vorm van het moment en wat de training met de loper doet. Stel je ziet een loper inhouden. Of je ziet twijfel in de gezichtsuitdrukking wanneer je een training bespreekt. Naast al die andere zaken kun je ook vragen naar het ‘waarom’ de training interessant of goed is voor je loper.

Kwaliteit maakt het grote verschil in de sport

Zelf heb je een heel plan in je hoofd en waarschijnlijk ook digitaal vastgelegd. Een loper reageert daarop maar heeft daar minder analysetijd op losgelaten dan jij. Waarom je zaken doet in een training, zoals een keuze tussen meer duurkilometers of juist meer reactieoefeningen, is essentieel. Kom je met elkaar op één lijn over waarom je trainingsprikkels toepast dan kan de motivatie bij de hardloper om het goed uit te voeren toenemen. De kwaliteit van de oefeningen neemt toe en dat verbetert de training met sprongen. Tenslotte maakt het veel uit of je een oefening een beetje redelijk uitvoert of dat het tot in de puntjes goed zit. Kwaliteit in bewegen maakt het grote verschil in de sportwereld.

Extra glans in je werk

Het mes snijdt aan twee kanten. Krijg jij het gevoel dat de loper of je groep het goed doet, dan krijgt jij meer inspiratie om te helpen. Je motivatie neemt toe. Je werkplezier als coach krijgt extra glans. Top, nou wordt het aan twee kanten interessant. Je bent niet alleen toeschouwer, de manier waarop jij in het vak staat beïnvloedt de mensen die voor jou staan. De waarom-vraag en de antwoorden geven je toegang tot die bijna geheime formule die synergie geeft. Coachen is een relatie. Hoe beter die wordt, dan krijg je dat de coach ook van grote invloed is op de ontwikkeling. De kwaliteit van uitvoering in de training heeft direct invloed op de kwaliteit in hoe trainingen worden gegeven.

Timing van de waarom-vraag

Vraag bij de komende drie trainingen vaker ‘waarom’ een loper zo reageert op de diverse onderdelen van je training. Vraag het kort op het onderwerp van de training. Als een loper al weer 30 minuten verder is en je vraagt een waarom-vraag over de warming-up dan krijg je er geen goed antwoord op. Je komt terecht in een moeras van vaagheden waar je als trainer weinig mee kunt doen. Gebeurt het nú en je vraagt naar waarom een loper op die manier handelt of reageert dan krijg je betere antwoorden.

Het gesprek goed sturen

Het mooie is dat je hardlopers zelf met antwoorden komen. Vaak volgt dan meteen een korte fase van reflectie en zoekt iemand in de volgende fase van het gesprek naar een oplossing. Wil je niet dat je lopers meteen in oplossingen denken maar eerst meer stilstaan bij het proces, dan moet je het gesprek tijdig bijsturen. Voel je je nog onwennig met zo een gesprek? Dat geeft niet. Na meerdere gesprekken krijg je gevoel voor de fasen in het gesprek. Je kunt een gesprek altijd weer terugsturen naar een eerder moment in het gesprek.

Het mooie van de waarom-vraag zijn de antwoorden. Hardlopers die zelf met hun ervaringen komen en hun motivatie daarbij, daar kun je veel mee als trainer. De hardloper leert sneller en leert van meer details van dit proces dan dat je alleen maar een oordeel aanreikt als trainer.

Deel dit artikel