De nieuwsgierige coach

26 augustus 2020

Bij coaching denk je misschien aan doelen zoals een 10 kilometer of zelfs een marathon. Of dat je met humor voor de groep staat als entertrainer. Ga eens terug naar het fundament van een coach. Wat heeft een coach altijd in zich? Dat is dat je nieuwsgierig bent naar anderen en hoe je hen kan begeleiden.

Je wordt zo gestuurd in je opleidingen dat je specifiek voor het hardlopen je trainingen geeft, dat je nog wel eens de basis vergeet. Daar waar je vandaan komt. Dat wat jou in het begin aansprak om zelf trainer en coach te worden. Je bent nieuwsgierig. Het is een vorm van nieuwsgierigheid waarin je niet alleen kennis in je opneemt. Het gaat veel verder dan dat. Je bent nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en hoe jij daarin kunt helpen. Je hardlopers hebben allemaal doelen en daar bewegen zij zich naar toe. Jij bent daarin de spil doordat je met vragen komt die de beweging van start naar doel kunnen verbeteren. Nieuwsgierigheid zorgt er voor dat jij kwaliteit toevoegt aan de ontwikkeling.

Glazen plafond of betere vragen stellen?

Laat de schema’s en de doelen soms even liggen. Ja, die getallen zijn mooi, ambitieus en vaak voor trainers en hardlopers een uitdaging die op de rand zit van haalbaar of onhaalbaar. Net op dat vlak van het wel of niet halen van doelen kan nieuwsgierigheid de weg vrijmaken. Soms ervaren hardlopers een eeuwig glazen plafond. Het lijkt niet sneller te gaan. Het lijkt niet technisch meer te verbeteren. En dat terwijl een van de allergrootste hardlopers dagelijks ons toeroept ‘no human is limited’. Dan kun je als trainer vragen stellen die weerstand kunnen oproepen. Die weerstand benoemen is vaak al een kans om het te slechten. Die ‘limit’ waar Eliud Kipchoge het over heeft, kan een coach aanwijzen. Meestal kun je die grens of beperking niet direct wegnemen. Je kunt het werk niet voor iemand anders doen of oplossen. De vraag stellen is het niet altijd beantwoorden. Je zet met je nieuwsgierigheid wel een pad in werking dat belemmeringen onthult en daarmee kun je ze mogelijk wegkrijgen. De opdracht voor trainers is dan ook om één keer in de maand niet de oefeningen en kilometers op te geven maar meer vragen aan je hardlopers te stellen.

Als je jouw nieuwsgierigheid inzet om te achterhalen hoe iets werkt bij jouw hardlopers moet je er ook klaar staan om hen te helpen. Dan kom je uit bij ‘waarom’, ‘hoe’ en ‘wat’. Daar houdt het voor een coach niet mee op. Zet je nieuwsgierigheid in naar hoe jij de noodzakelijke zorg ontwikkelt voor je lopers.

Na intelligente lockdown is mentaal niets meer hetzelfde gebleven

De nieuwsgierige coach is nu waarschijnlijk actueler dan ooit. Na de periode van de intelligente lockdown willen mensen weer sporten, elkaar ontmoeten en nieuwe doelen stellen. Veel is veranderd. Corona blijft voorlopig maar voor een buitensport als hardlopen is heel veel mogelijk. In het afgelopen half jaar zijn mensen veranderd. Zij kijken anders aan tegen sport, sociale omgeving, werk, gezin, studie, evenementen en persoonlijke ontwikkeling. Mentaal is niets meer hetzelfde gebleven. Zet je nieuwsgierigheid aan en zorg voor je hardlopers.

Foto: Garret Sears via Unsplash

Deel dit artikel