Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Bijscholing

Efficiënt trainen. Waar de praktijk de wetenschap ontmoet

Efficiënt trainen. Waar de praktijk de wetenschap ontmoet

De laatste decennia is er enorm veel onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende soorten training op het lichaam. De resultaten van dit onderzoek geven veel inzicht hoe het lichaam reageert op die trainingen.

Maar, de vertaling van wetenschap naar de praktijk is voor iedere trainer een grote uitdaging. Of je nu trainer bent van toplopers of recreatieve lopers, in beide gevallen heb je te maken met deze uitdaging.

Je wilt in de beschikbare trainingstijd de loper zo efficiënt mogelijk laten trainen om de beoogde (relevante) resultaten te behalen. Dat betekent dat je als trainer niet alleen moet beschikken over een goede kennis en ervaring in werken met de trainingsprincipes maar ook inzicht moet hebben in de psycho- sociale-, motorische-, anatomische- en fysiologische eigenschappen van de loper. Bovendien kan een goed en slim gebruik van gepersonaliseerde voeding veel bijdragen aan een verbetering van het prestatievermogen.

Tijdens dit symposium zullen succesvolle trainers en (inter)nationaal hoog gewaardeerde wetenschappers, die bovendien succesvol waren als trainer, de thematiek vanuit de praktijk en wetenschap benaderen en aan elkaar toetsen.

Thema’s

 • Hoe bepaalt de trainer welke eigenschappen zijn atleet bezit?
 • Trainingsbouwstenen voor de midden- en langeafstand: Wanneer en hoe toe te passen bij welke atleet?
 • Omvang en intensiteit en de effecten daarvan t.a.v. oververmoeidheid en overtraining.
 • Trainingseffecten van verschillende soorten training uit het oogpunt van de wetenschapper. Wat is vermoeidheid en hoe verloopt het herstel?
 • Voeding en prestatie

Sprekers

 • Drs. Louis Delahaye: Bewegingswetenschapper en trainer van Team LottoNL-Jumbo (wielrennen). Eén van de door hem getrainde wielrenners is Robert Gesink. Hij was bondscoach van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) en de Duitse triathlonbond. Sinds 2014 is hij aangesteld als headcoach bij de NTB. Hij begon zijn trainersloopbaan als clubcoach van a.v. Caesar.
 • Prof. Dr. Asker Jeukendrup: Bewegingswetenschapper, visiting Professor van de Loughborough Universiteit (U.K.), directeur van Mysportscience. Consultant Top Sport Nutrition van NOC.NSF. Global Senior Director for the Gatorade Sports Science Institute. De meest beroemde atleet die hij begeleidde met voedingsadviezen was Haile GebreSelassie.
  Hij werkte bijna 13 jaar als Professor of Exercise Science aan de Universiteit van Birmingham (U.K.), was 15 jaar verbonden als wetenschappelijk adviseur van het voormalige Rabobank Cycling team. Hij is auteur van meer dan 180 wetenschappelijke publicaties.
 • Guido Hartensveld: Fysiotherapeut, maar vooral de succesvolle trainer van Team Distance Runners (TDR). Hij bracht vele lopers tot de (inter)nationale top, zoals o.a. Lisanne de Witte (400m), Sanne Verstegen (800m) en Michel Butter (marathon).
 • Prof. Dr. Hans Keizer: Arts, fysioloog en bewegingswetenschapper. Hij was naast een succesvol clubcoach van o.a. De Spartaan, bondscoach en bondsarts van de K.N.A.U. Hij trainde o.a. Ilja Keizer en Olga Commandeur. Voorts gaf hij aan de hand van door hem uitgevoerde laboratorium tests trainingsadviezen aan vele Nederlandse trainers. Hij is auteur van meer dan 120 wetenschappelijke publicaties en winnaar van de Prijs voor Sportgeneeskunde 1987.
 • Dr. Gerard Rietjens: Inspanningsfysioloog, Min. van defensie afd. Trainingsgeneeskunde en Trainingsfysiologie & LottoNL- Jumbo ProTour wielerploeg. Hij heeft baanbrekend onderzoek gedaan op het gebied van preventie en detectie overtraining, waarop hij ook promoveerde. De laatste jaren heeft hij zich geconcentreerd op het vinden van objectieve parameters ter preventie van overbelasting.

Datum

15 oktober 2016

Locatie

Het symposium wordt gehouden in Theater de Kikker in Utrecht

Voor wie bedoeld

Trainers, fysiotherapeuten en hardlopers

Tot 15 september € 120
Leden van de Looptrainers vereniging Nederland betalen € 95
Na 15 september € 135
Leden van de Looptrainers vereniging Nederland betalen € 115

Als hardlooptrainer krijg je 3 licentie punten van de Atletiekunie op niveau 4 voor je deelname aan dit symposium.

Inschrijven

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer