Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Bijscholing

Lessen van Maurits Hendriks

Lessen van Maurits Hendriks

Onlangs verscheen Presteren!, Maurits Hendriks op de voet gevolgd door Maarten Westermann. Maurits Hendriks is technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF en was chef de mission naar de Olympische Spelen in Rio. Als je het boek leest kom je voor coaches en trainers mooie tips tegen. We zetten er een paar op een rij. Het boek gunt je een unieke kijk in de organisatie van topsport in Nederland.

Promoveren en stilstaan

Als een coach wordt aangesteld voor een hoger niveau treedt er vaak een stagnatie in de ontwikkeling op. Hendriks verwijst vooral naar het verschil clubcoach en bondscoach. “Aan wie ga je je dan nog spiegelen”. Als je zoals Hendriks volop inzet op presteren, het hoogst haalbare, dan ligt er altijd een andere benchmark klaar. Bepaal voor jezelf wat de volgende stap zou zijn in training, coaching en verbetering.

Kennisdeling

Gewoon goede gesprekken met Cor van der Geest of Toon Gerbrands hebben Maurits, naar eigen zeggen, heel veel opgeleverd. Het leidde zelfs tot een compleet netwerk aan coaches toen hij technisch directeur werd. Kennisdeling is een tweede natuur voor hem als oud bondscoach hockey. “De Nederlandse mentaliteit is er bovendien een van delen. We helpen elkaar graag.”

Coach is een verschilmaker

Denk je gewoon aan het opstellen van schema’s en sporters aanwijzingen geven? Coaches zijn meer maar hebben hulp nodig bij de ontwikkeling. Maurits Hendriks: “Coaches zijn voor ons verschilmakers. Zij kunnen talentvolle sporters naar succes leiden. Op het moment dat een bondscoach wordt aangesteld, hebben we dan ook maar één belang en dat is hem of haar maximaal succesvol maken.”

Hechte banden maar het kost jaren

Voorstander van hechte banden, dat is Hendriks. Dat kost veel tijd, zeker in zijn positie. De 150 Olympische atleten een paar keer spreken en daardoor beter leren kennen, kost de technisch directeur al snel 450 afspraken. Het is keihard nodig om tot presteren te komen. “Zelf heb ik het als coach tijdens de Spelen van Atlanta en Sydney meegemaakt, dat ik buiten de hockeyers nauwelijks wist wie wie was. Dat is niet behaaglijk. Met vreemden vorm je geen eenheid. Dat haal je ter plaatse ook niet meer in. Sterker: het kost jaren om dat te bewerkstelligen.”

Man van gelijkheid

De trainer moet op hetzelfde niveau werken als de atleet, daar is hij voorstander van. “Wanneer een sporter mij met u aanspreekt, weet ik dat ik nog een paar graden verkeerd zit. (…) Ik ben voor niemand een u, we opereren op voet van gelijkheid. Wat niet wegneemt dat ik verantwoordelijk ben en zo nodig moet ingrijpen. Als ik iets serieus zeg dan is het ook serieus bedoeld. Daarbij is het zaak dat ik per geval en per sporter de juiste toon aansla.”

Over sporttalent en coaching

“We moeten het hebben van uniek talent. We moeten uiterst zorgvuldig omgaan met het materiaal dat we hebben. Ik ben ervan overtuigd dat we dat op dit moment efficiënt doen. In dat proces speelt de coach een cruciale rol. Wat we niet nodig willen, is dat sporters het nodig hebben dat de coaches hun handjes vasthouden.”

Bijzonder perspectief op topsport

Als je Presteren! leest om veel coachingstips op te steken, dat zal je niet veel brengen. Maurits Hendriks ziet zich als de man die de optelsom van alle Olympische sporten tot het hoogst haalbare maakt. Je krijgt een prachtige blik in de wereld van de topsport. Een perspectief dat je meestal niet gegund is maar dat je als trainer wel graag wil weten. Een groot deel van het boek draait om de weg naar Rio. Die was hobbelig en de Olympische Spelen zelf verrassend, voor Nederland niet altijd op een fijne manier. Je ziet de brede aandacht voor de cultuur van topsport. Waarbij alle trainers en coaches onderling weer van elkaar leren. Het is een must read als je wilt weten hoe Hendriks dat voor elkaar krijgt. De koele technisch directeur houdt alles in de gaten. Benieuwd hoe hij de weg naar Rio organiseerde en of de resultaten hem tevreden stellen? Lees het onder de kerstboom en je weet hoe topsport in Nederland op dit moment wordt aangestuurd.

Presteren!

Auteur:Maarten Westermann
Prijs:€ 19,99 incl. btw
ISBN: 978-90-5472-380-6
Omvang:352 pagina’s

Hier kunt je Presteren! bestellen.

Over de auteur

Maarten Westermann (1953) is journalist en schrijver. Hij werkte tien jaar als redacteur bij Elseviers Weekblad en was betrokken bij de oprichting van Quote, waaraan hij vijf jaren verbonden bleef. Daarna zette hij zijn werkzaamheden zelfstandig voort. In die hoedanigheid schreef hij, naast enkele (sport)biografieën, een groot aantal interviews, achtergrondverhalen en columns voor diverse magazines.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer