Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Bijscholing

Op 14 april start eerste Opleiding Trailrunning Trainer Basis

Op 14 april start eerste Opleiding Trailrunning Trainer Basis

11 maart 2018 - In de vorige Proloop magazine berichtten we over de Opleidingen Trailrunning Trainer die worden ontwikkeld onder regie van Hardlooptrainers Nederland. Op 14 april 2018 start de eerste editie van de eerste opleiding met een introductiedag.

Programma Opleiding Trailrunning Trainer Basis

Deelnemers krijgen tijdens de introductiedag uitleg over de opzet van de opleiding en ze maken kennis met elkaar. Een theoriereader wordt uitgereikt die thuis kan worden bestudeerd. Daarna gaan de deelnemers met een praktijkbegeleider het terrein in. Belangrijke onderdelen komen naar voren die je aan je lopers moet kunnen overbrengen zoals klimmen, dalen, oog- en voet-coƶrdinatie, voetvastheid en bochtentechniek.

Na de introductiedag gaan deelnemers zelf de theorie bestuderen. Je wordt verwacht het een en ander te lezen en bestuderen over het fenomeen trailrunnen zodat je in staat bent vragen van je lopers te beantwoorden en als trainer een adviesrol te vervullen. Niet alle theoretische kennis zal getoetst worden.

Er volgt een tweede praktijkdag waarop een praktijkbegeleider je laat zien hoe je de kennis en vaardigheden kunt overbrengen aan je lopers.
Na bestudering van de theorie en het volgen van de twee praktijkdagen, word je geacht een training te kunnen voorbereiden waarin je aandacht besteedt aan de specifieke onderdelen die van toepassing zijn. Je schrijft een training uit die je uitvoerig bespreekt met je praktijkbegeleider. Tijdens de examendag zorg je voor een groep lopers met affiniteit voor trailrunnen en ga je de training verzorgen onder toeziend oog van je begeleider.

Waarop wordt je onder meer beoordeeld?

# Sta je goed voor de groep?
# Kies je de juiste setting voor je training, met oog voor veiligheid?
# Ben je in staat op een goede manier kennis en vaardigheden te onderwijzen aan je lopers?
# Ben je in staat een adviserende rol te vervullen en lastige vragen van je lopers te pareren?
# Hoe reageer je als een calamiteit zich voordoet?

Na afloop bespreek je de training met je begeleider en als alles naar behoren is gegaan, ontvang je een diploma.

Veiligheid

Een speerpunt tijdens de opleiding is veiligheid. In de eerste plaats het aanbieden van veilige trailruntrainingen aan je lopers in het buitengebied. Dat vereist toch andere kennis en vaardigheden dan een training op de weg of de baan. In de tweede plaats het aspect veiligheid als lopers zelf gaan deelnemen aan een trail. Zijn ze voorbereid op de uitdaging, het terrein en de weeromstandigheden?

Digitale omgeving

Om de beheersbaarheid te garanderen is gewerkt aan een digitale omgeving waar de deelnemers aan de opleiding, als de praktijkbegeleiders alle informatie kunnen vinden. Zo vinden deelnemers een uitleg van het programma en de processtappen, de theoriemodules en de formulieren waarmee ze een training kunnen voorbereiden.

Conclusie

Al met al is er met alle betrokkenen veel werk verzet om een degelijke opleiding neer te zetten. Een onderwijskundige is betrokken bij de opzet van het kwalificatieprofiel, de toetscriteria en de ontwikkeling van de Proeven van Bekwaamheid. Een diƫtiste heeft input gegeven middels een deel theorie over voeding tijdens de langere trails en diverse ervaren trainers kijken mee vanuit hun rol als praktijkbegeleider.

Dat leidt ertoe dat Hardlooptrainers Nederland naar verwachting op 14 april 2018 start met de eerste Opleiding Trailrunning Trainer Basis. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan alle onderdelen. Binnenkort gaat de website voor de opleiding live en kun je je inschrijven voor deze eerste editie.

De eerste Opleiding Trailrunning Trainer Basis

Start: Introductiedag op 14 april 2018.
Data: 14 april (theorie en praktijk), 28 april (praktijkdag) en examen op 12 mei
Locatie: Tennisvereniging Beekhuizen, Beekhuizenseweg 99, Velp (GLD)

Kosten:

Mee doen?

Inschrijving voor Trailrun is nu geopend. Je kan je online inschrijven. Deelname is pas na betaling definitief. U ontvangt van ons na inschrijving direct een factuur. Seperaat ontvangt u van ons de bevestigingsbrief en informatie over de cursus zelf.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!