Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

Is de lange warming-up beter?

Is de lange warming-up beter?

Als trainer zoek je altijd naar een goede balans in de trainingsprikkels. Hardlopen is een sport die helaas toch veel in het nieuws staat vanwege blessures. Met de juiste aanpak krijg je balans in de belastbaarheid. Dan is misschien de filosofie van een lange warming-up interessant voor je groep van ambitieuze hardlopers.

Je past waarschijnlijk al verschillende trainingsblokken toe. Regelmatig de bospaden in, of stukken op gras trainen zodat je de impact van het hardlopen verkleint. Je zorgt voor wisselingen in tempo en duur. En toch, opeens tref je bij zelfs de ervaren hardlopers blessures aan. Dat kun je als trainer nooit helemaal voorkomen. Preventie blijft een hot item bij trainers want je wil dat hardlopers op de been blijven en gezond zijn.

Vooral bij de hardlopers met ambitie kan dan een nieuwe aanpak kleine wonderen verrichten. Kies voor de lange warming-up. Genoeg groepen die na een kwartiertje al met het blok van de serieuze training beginnen. Tempo omhoog, ingewikkelde oefeningen of interval. Dat is te weinig voor het lichaam van kantoortijgers.

Van zittende kantoortijger naar ambitieuze hardloper

Denk eens aan een warming-up die 30 minuten duurt. Of zelfs langer. Je ziet ook bij de grote atletiekevenementen de atleten al lang van te voren op het oefenterrein. Zij willen zich helemaal prepareren voor de winst. De gemiddelde kantoorman, of –vrouw hoeft dat niet te bereiken maar heeft wel ambities voor wegwedstrijden. Dan heeft een warming-up waar het lichaam de tijd krijgt echt zin.

Meer details aanbieden

Het grote voordeel is niet alleen dat het lichaam van de loper langzamer tot een echte inspanning kan worden ingeleid. Je kunt ook veel meer aandacht besteden aan beweeglijkheid en de verschillende fasen van de hardlooppas. Door alles in kleinere blokjes aan te reiken kan de hardloper veel meer details ervaren.

Het helpt natuurlijk dat met een lange warming-up deze hardlopers langer op de hardloopschoenen staan. Dat leidt natuurlijk niet meteen tot trainingswinst. Het wordt wel echte winst als ze daardoor meer variaties op versnellingen lopen. Dan kan leiden tot een verbeterde motoriek en kan de cadans omhoog.

Relatie observatie en advies

Een mooi voordeel is dat je nog beter de bewegingskwaliteiten van de hardloper kunt observeren. Je ziet duidelijk waar de een in de groep moeite mee heeft met de opgegeven oefening en de ander meteen progressie maakt. Op basis van je bevindingen kun je nog beter individuele adviezen geven. En dat zullen je lopers zeker waarderen.

Past dat in de huidige training?

De lange warming-up heeft veel technische en fysieke voordelen. Helaas is het niet altijd in te passen in de standaard van één of anderhalf uur trainen. Het kan een reden zijn om langere tijden in te plannen voor deze specifieke groepen.

Gezond aan de start

De ervaring leert dat lopers die een goed opgebouwde warming-up uitvoeren ook minder vaak een blessure oplopen. Dat is echte winst. Tenslotte hopen hardlopers die bij je trainen dat je hen niet alleen tot grote hoogte brengt maar ook heel aan de startlijn aflevert.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer