Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

Leeftijd krijgt hardloper niet klein

Leeftijd krijgt hardloper niet klein

Het beeld van de maatschappij is dat mensen met een hoge leeftijd niet goed meer kunnen bewegen. Uit recent onderzoek onder hardlopers blijkt dat leeftijd niet zoveel zegt. De oudere hardloper kan uitstekend meekomen, door zijn ervaring.

Dat is ook wat looptrainers zien. De oudere hardloper die regelmatig blijft trainen verliest niet veel terrein. De kracht wordt minder, dat is een bekend gegeven. Als je dat wegstreept zie je dat de hardloopefficiency goed intact blijft. Dit blijkt mogelijk ook uit wetenschappelijk onderzoek dat in mei van dit jaar is gepresenteerd maar net het bewijs voor die oudere hardloper is niet waterdicht.

Leven lang goed bewegen

Het onderzoek werd onder leiding van professor Kathy Simpson door Rumit Singh Kakar uitgevoerd (Ithaca College). Het doel was om te zien hoe de mate van beweging zich verhoudt tot leeftijd. Het goede nieuws: het bewegingspatroon blijft nagenoeg gelijk als je ouder wordt.

Dat kan voor looptrainers interessant zijn om nadrukkelijk techniek te onderhouden bij hardlopers.

“Als we doorgroeien van puber tot middelbare leeftijd dan kunnen we in essentie gezien onze hardloopvorm vasthouden. Dat betekent dat we op dat niveau wedstrijden kunnen blijven doen of in trainingen net zo efficiënt blijven bewegen,” meldt Kakar. Maar er zijn ook voor trainers ontwikkelingen om rekening mee te houden.

Bewijs nog niet sluitend

Het onderzoek keek naar de leeftijdsklasse 18 tot 30 jaar oud, van 30 tot 50 jaar oud en 50 jaar en ouder. Kakars onderzoek is nog gaande. Het bewijs dat de 50 jaar en ouder groep zijn techniek en bewegingspatroon kan vasthouden is nog niet sluitend. Voor de eerste twee groepen durft hij wel die conclusie te trekken (50 respondenten). Toch lijkt hij wel daar in mee te gaan gezien het commentaar. Het is positief nieuws voor trainers want de oudere hardloper kan volop meedoen.

“Trainen belangrijker dan leeftijd”

“Er is een wijdverbreid geloof dat als je ouder wordt, je bepaalde bewegingen niet meer moet doen of dat je intensieve sporten zoals hardlopen niet meer zou moeten doen vanwege de achteruitgang van gewrichten. Maar de vaardigheden opgedaan door regelmatige trainen zijn belangrijker dan de leeftijd op zichzelf bij gezonde individuen,” vertelt Kakar.

Bij het onderzoek naar hardloopefficiency is vooral gekeken naar de beweging van de wervelkolom. Uit eerder onderzoek is al bekend hoe de lagere extremiteiten moeten bewegen voor optimale efficiency.

Wervelkolom en hoge snelheid

Het onderzoek bevestigt wat veel trainers al door ervaring weten. De wervelkolom beweegt minder van voor naar achter of van zij naar zij als de hardloper sneller loopt. De rotatie in het lichaam neemt wel meer toe bij hogere snelheid. Voor dit onderzoek werden de respondenten gevraagd te lopen op een snelheid van langzaam, gemiddeld en sub maximaal.

Meer aandacht voor de romp tijdens trainingen?

De bevindingen kunnen ertoe leiden dat bij trainingen nog meer aandacht besteed kan worden aan rotatie, de houding van de romp en preventie van blessures in deze gebieden. Gezien de uitkomst van het onderzoek kan aandacht in de training voor de romp ertoe leiden dat oudere hardlopers lang met een correcte houding lopen. Dat verbetert weer de kwaliteit van leven.

Wil je meer weten over het: Ithaca Movement Analysis Lab

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer