Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

5x de meerwaarde van de coach

5x de meerwaarde van de coach

7 juni 2017 - Coachen is een fantastisch vak. Heb je de neiging om jaar na jaar dezelfde schema’s op te stellen? Dan verlies je uit het oog hoeveel je voor anderen betekent. Zet eens op een rij waar jij sterk in bent. Iedere coach heeft zijn eigen persoonlijkheid en daarmee een eigen kracht. Maak die meerwaarde duidelijk.

Natuurlijk ben je er om atleten, hardlopers te helpen met hun ontwikkeling. Doelen, schema’s, de uitvoering van de trainingen dat hoort er allemaal bij. Hiertoe zijn veel mensen in staat. Het is de basis voor de meeste hardlopers, zij willen een ontwikkeling doormaken. In de lagen eronder schuilt veel meer. Je kent de verhalen, de hardloper ervaart door zijn sport een grotere kracht. De stap om te gaan hardlopen kan een leven positief op zijn kop zetten. Daar kun je als coach veel van je meerwaarde laten zien.

1 Klankkast
Laat hardlopers een duurtraining doen en vraag naar hun ervaringen. Opeens krijg je hele verhalen. Over de redenen om te hardlopen, wat ze in hun hoofd beleven en wat er verandert door de sport. Het is dan als coach handig om nog even tot tien te tellen voordat je losbarst met alle adviezen. Zet jezelf even op ‘uit’ en luister. Dat doet al heel veel met mensen. Plus je hoort ook waar je op in kunt spelen om je lopers te motiveren.

2 Creativiteit
Je kent vast wel de hardlopers die alsmaar hetzelfde rondje trainen. Op zich niets mis mee als een hardloper blijft ontwikkelen. Het duidt wel op een tunnelvisie. Mensen zitten vast in een patroon, voelen zich daar lekker bij maar veranderen ook niet snel. Als trainer kun je de boel eens even opschudden. Soms moet je dat ook bewust doen om plafonds te doorbreken. Als je dat doet stuit je waarschijnlijk eerst op weerstand. Mensen willen vaak niet veel veranderen. Werkt de nieuwe manier van trainen goed en levert het rendement op? Dan zal je creativiteit zeker beloond worden.

3 Wat werkt goed?
Hardlopers zijn allemaal individuen die anders reageren op trainingsprikkels. Wat bij de een uitstekend gaat, wordt bij de ander een teleurstelling. Met creativiteit in trainingen en een goed luisterend oor kun je alle filters aanzetten en uitvinden wat bij een hardloper past. Of bij je groep. Je ziet dat coaches die duidelijk en onderbouwde keuzes kunnen maken voor individuele hardlopers al snel een goede naam opbouwen. Met deze kwaliteiten kun je bepalen wat een hardloper nodig heeft of waardoor het juist misgaat. Die constante stroom van positieve aanmoedigingen in combinatie met de kennis van trainen en je persoonlijkheid maakt je onderscheidend. Je ontwikkelt je eigen stijl. Dat is goed want jouw stijl is herkenbaar voor mensen.

4 Bouw jouw visie
Ontwikkel je eigen visie op de sport. Je kunt daarbij een compact model gebruiken zoals veel hardlopers kijken naar de sport. Maar nu gaat het over je eigen waarde en kunde. De 4 vragen in dat compacte model: Waarom ben ik hier op dit punt? Waarom wil ik naar een volgende ontwikkeling als coach? Hoe kom ik daar en wat voor visie hoort daar bij? Wat zijn de omstandigheden of andere factoren zodat ik die visie waar kan maken? Denk daarbij ook aan het punt dat je het niet eenmaal waar kunt maken maar over een langere tijd.

5 Uitdaging van het leven
Als luisterend coach hoor je al gauw waar mensen mee worstelen in hun leven. Of wat juist heel erg goed gaat. Hardlopen is maar een onderdeel. Een coach kan het proces waar iemand in zit inzien en daarbij helpen. Iedere atleet is omgeven door vrienden, familie en andere sporters. Dat hele netwerk is sterk van invloed op iemands leven. Het is een complex netwerk waarin ieder binnen zijn eigen mogelijkheden zoekt naar onder meer optimaal hardlopen. Hardlopen is een onderdeel in de uitdaging van het complete leven.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer