Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

Train voor stressreductie

Train voor stressreductie

23 juni 2017 - Je kent de reacties van je lopers aan het eind van een training: “Ha, lekker even het hoofd leeg”. Dat geeft heel duidelijk aan dat het stressniveau behoorlijk gedaald is. Voor de training was het beeld waarschijnlijk heel anders. De leden van je groep komen naar de training, direct uit werk en met hun hoofd nog volop in agenda’s, collega’s en spreadsheets. Nu is er ook wetenschappelijk bewijs voor de stressreductie.

Daar moet een nuance bij. De onderzoekers keken naar de effecten van fietsen en niet van hardlopen. Omdat we bij trainingen toch vaak gelijksoortige positieve effecten zien gaan we er voor het gemak van uit dat hardlopen waarschijnlijk voor een soortgelijke uitkomst zorgt.

Onderzoek van de Canadese Concordia's John Molson School of Business (JMSB) heeft twee onderzoekspunten gecombineerd. Ten eerste keken de onderzoekers of fietsen helpt met het verlagen van het stressniveau. Daarbij werd gemeten of de werkprestatie verandert.

Auto, OV en fiets
In het onderzoek werden fietsers vergeleken met mensen die met het openbaar vervoer of met de auto naar hun werk gaan. Je raadt het al, met de fiets naar werk gaan levert veel op. Onderzoeker Stéphane Brutus: “Werknemers die naar hun werk fietsen hebben een significant lager stressniveau in de eerste 45 minuten bij hun werk dan de mensen die met de auto naar hun werk reizen.”

En de gemoedstoestand?
Bijzonder detail, de onderzoekers vonden geen grote verschillen in de gemoedstoestand. Dat duidt erop dat de sportieve bezigheid zorgt voor het driekwartier durende lagere stressniveau. Het is met een reden dat de onderzoekers keken naar het stressniveau bij het werk in de ochtend.

Brutus: “Recent onderzoek toont aan dat stress in de ochtend en de gemoedstoestand sterke voorspellers zijn van effecten later op de dag. Zij kunnen invloed hebben op gebeurtenissen, zoals ze worden waargenomen, de interpretatie en hoe mensen de rest van de dag daarop handelen.”

Duidelijke tijdsgrens
Voor het eerst is een duidelijk tijdgrens opgenomen in het onderzoek, de enquêtes werden precies 45 minuten na aankomst ingevuld. Daardoor is de voorspellende waarde van dit onderzoek groter dan andere onderzoeken waarbij in het algemeen werd gekeken naar ontspanning en stressniveau.

In Canada speelt nog een andere discussie mee dan alleen hoe het zit met het stressniveau van mensen. Slechts 6% van de Canadezen pakt de fiets om naar het werk te gaan (2011). In dit land is het onderzoek dan ook een extra argument om te kijken naar andere vormen van mobiliteit.

Weer opladen
Voor hardlooptrainers is het een mooie aanwijzing dat je met je trainingen sterk kunt inspelen op gezond leven maar ook je gezond voelen. Anderhalf uur trainen, vaak een standaard tijd voor een hardlooptraining, kan echt de uitlaatklep zijn voor veel mensen. Daarbij draagt de sport ook sterk bij aan zelfvertrouwen en het mentaal weer opladen. Het voortdurend aanmaken van stresshormonen kan schadelijk zijn voor het lichaam. Overigens is rond de 10% van de bevolking ongevoelig voor deze hormonen.

Tot slot meldt hoofdonderzoeker Brutus: “Met de groeiende zorgen over verkeer, opstoppingen en luchtvervuiling, promoten overheden steeds meer het niet gemotoriseerde alternatief zoals lopen of fietsen. Ik kan slechts hopen dat toekomstige studies onze ingeslagen weg volgen en een preciezer onderzoek doen naar dit fenomeen.”

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer