Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

Coach op plezier in herhaling

Coach op plezier in herhaling

29 september 2017 - De Nationale Sportweek is voorbij, net als de spaaractie bij Albert Heijn voor introductielessen bij sportclubs. Bij navraag blijkt dat hardlopen afgelopen jaar bij dezelfde spaaractie een van de populaire sporten was. Wat speelt bij de nieuwe sporter die even komt kijken en hoe pas je daarop je trainingen aan.

Mensen pakken een sport op vaak door het beeld van gezonder leven maar ook het imago van de topsport speelt mee. Een aantal kilo’s verliezen. Weer fit en gezond voelen. Dat zijn motivaties die vaak meespelen. Daarnaast hebben deze nieuwe lopers beelden van televisie of internet van marathons in hun hoofd. Daar hangt een heroïsch beeld omheen. Dat schrikt ook nieuwe mensen af want de marathon lijkt onhaalbaar.

Laat de grote doelen achter bij de poort

Train de eerste lessen op het punt dat mensen terugkomen. Laat ze die doelen van kilo’s afvallen of ook de marathon lopen mentaal parkeren bij de poort van je club. Dat gaat namelijk niet lukken in één of enkele introductietrainingen.

Plezier in trainen

Als je die mentale barrière hebt weggehaald krijg je als trainer een compleet andere ruimte. Train op de manier dat je nieuwe gasten zich goed voelen en de volgende training weer willen meemaken. Varieer daarom met oefeningen. Kun je wat humor toepassen in je training? Zeker doen. Breng deze hardlopers in een flow. Niet om te presteren maar in een flow die plezier in bewegen voor hen betekent. Vraag daarom ook wat ze verwachten.

Ontspan

Geef aandacht aan het onderwerp ontspanning. Bij hardlopen heerst het beeld van afzien en zelfs pijn lijden. Je kunt heel goed lopen op ontspanning. Die ontspanning zal de nieuwe loper meenemen naar huis en dat geeft een goed gevoel. Een sporter houdt van uitdaging, ieder op zijn eigen niveau, maar ook dat je er als mens meerwaarde uithaalt. Slechts weinigen zie puur afzien als meerwaarde. Relax, ontspan en in die ontspanning kun je hen ook de eerste tips meegeven over houding en specifieke oefeningen.

Uitleg waarom van oefeningen

In veel Aziatische landen staat een trainer voor een groep en je doet na wat de trainer doet. Dat doen Nederlanders ook maar al snel staat de rationele kant op en zal vragen naar het waarom van oefeningen. Geef kort wat uitleg maar leg ook uit dat je op sommige momenten geen uitleg kunt geven omdat het je trainingsopbouw verstoort.

Bouw aerobe systeem

Bouw langzaam het aerobe systeem op. Rustig en relaxed trainen biedt de grootste verbetering van de conditie. Nieuwe lopers kunnen dit goed aan, met name de combinatie van wandelen en hardlopen. Hou de ontspanning hoog. Het helpt ook met het voorkomen van overbelasting. Lopers willen graag snel meer. Zeker de onervaren lopers die nog niet goed aanvoelen hoe hun lichaam reageert op de belasting van het hardlopen. Stuur niet op meer maar op genoeg en wat goed hardlopen is.

Leer zuinig lopen

Je kunt heel veel onderwerpen als trainer verbinden aan zuinig lopen. Wie nu al daarmee bezig is, kan later veel makkelijker vorderingen maken in het hardlopen. Dan kun je het plezier dat mensen bij je introductielessen hebben doortrekken naar de trainingen die ze als nieuw lid lopen.

Cliffhanger

Gebruik een techniek uit de filmwereld. Laat op het einde van een training iets los over de volgende training. Het is een belofte, een klein geheim. Iets wat je leert of kan ervaren en dat in de volgende training en dan wordt verdiept. Dat zijn kleine manieren om de nieuwsgierigheid naar een volgende training hoog te houden. Als trainer biedt je niet alleen een interessant, interactief programma, passend bij de groep. Hoe je de training presenteert maakt net zoveel indruk. Je kunt de cliffhanger per training inzetten maar die kun je ook gebruiken om mensen van de introductielessen over te zetten naar de vaste trainingen.

We wensen je veel trainingsplezier toe in deze periode waarin veel mensen het hardlopen ontdekken.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer