Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

Sterke opening is een boost voor zelfvertrouwen

Sterke opening is een boost voor zelfvertrouwen

17 november 2017 - De traditionele trainingsleer biedt het perspectief van werken naar je piekmoment. Meestal zijn dat meerdere momenten in een jaar. Nu 2018 er aankomt, is het goed om wat te spelen met de gedachte om de opbouw te veranderen. Verander je aanpak in coaching en start het seizoen sterk.

Meestal geldt het echte vroege voorjaar als een periode om uit de winterslaap te komen. Niet dat lopers niet trainen maar de focus op resultaten ligt vaak later in het jaar. Vanuit het punt van coaching en dan met name het versterken van het zelfvertrouwen kun je de traditie een keer aan de zijkant parkeren. Wat als je het vroege voorjaar tot prioriteit maakt?

Eerste piek bij start seizoen

Je zet echt een periode uit waarin je toewerkt naar een korte piekperiode. Die ligt dan meteen aan het begin van het seizoen. Meestal wordt één specifieke wedstrijd als doel gekozen. Kies die dan nu ook zorgvuldig. Het doel is niet ‘kijken wat ’t wordt’ maar ‘gaan voor een doel’. Kies dan ook een echt doel. Eentje waar de hardlopers zich in willen vastbijten.

Overwinnen van de winterse dagen

Je moet als trainer wel een strategie uitstippelen voor de winterse dagen. Nederland is geen land met strenge winters maar een paar weken kou, neerslag en donkere omstandigheden, daar kun je wel op rekenen. De praktijk leert dat lopers zeker op deze dagen blijven trainen en hun basis weten te vergroten. De uitdaging zit er in dat het in deze periode lastiger is om de focus bij snelheid te houden. Met verschillende oefeningen en spelvormen kun je de negatieve afleiding van vervelend winters weer mentaal buiten de deur houden. Ondertussen leg je de nadruk op trainen, kracht en omvang.

Scherp in maart

Je lopers moeten in vorm zijn ongeveer begin maart. Het staat niet in de trainingsleer van opbouwen en supercompensatie maar voor een gedegen trainingsperiode heb je focus nodig. Vaak zie je dat sporters door allerlei omstandigheden thuis of op het werk afgeleid zijn. Dat lijken maar kleine stoorzendertjes. Toch bouwt zich dat op en kan de weg naar een eerste sterke prestatie in de weg zitten. Probeer als trainer of je tot een afspraak kunt komen om in de maand februari echt de focus vast te houden. In die periode kun je bouwen aan de snelheid.

Massa mentale energie

De grote winst is dat dat een sterke opening van het seizoen door je lopers zorgt voor heel veel mentale energie. Opeens is er het besef, al vroeg in het seizoen dat alles mogelijk lijkt. Op dat zelfvertrouwen kun je verder bouwen.

Coach op ontspanning en herhaling

Je kunt niet meteen doorgaan naar het volgende piekmoment. Houd rekening met een periode om weer even relatief ontspannen te trainen. Veel hardlopers zijn bang dat ze de vorm verliezen. Met groot gemak kun je er op wijzen dat de aanloop in de winter eerst ook lastig was. Succes is iets dat je niet constant vasthoudt, je moet er duidelijk naartoe werken in het hardlopen. De loper heeft al bewezen dat hij of zij het kan in het vroege voorjaar en herhaling is echt mogelijk. Dat is ook een vorm van zelfvertrouwen die belangrijk is voor een seizoen. De wetenschap dat je grote prestaties kunt bereiken, van de ene golf in de opbouw naar de volgende golf. Hardlopers zijn meer golfsurfers dan ze denken. Een surfer wacht op de volgende golf. Een hardloper heeft die luxe niet. Hij blijft tussendoor actief maar ziet, net als op zee, die golf er wel aankomen.

Veel succes met je training- en coachingsplan voor 2018.

Foto: Shutterstock.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer