Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

Onzekere nieuwe leden goed ontvangen

Onzekere nieuwe leden goed ontvangen

21 december 2018 - De gemiddelde Nederlander wil bij de aanvang van het nieuwe jaar toch eens af van die 5 tot 8 kilo die teveel aan het lijf zit. Ergens is de boodschap aangekomen dat hardlopen daarbij kan helpen. Aan de andere kant weten die nieuwe lopers niet echt wat hen te wachten staat. Hoe help je hen verder als trainer?

Gewoon nieuw en onbevangen als lid naar een vereniging of loopgroep stappen vergt toch wel enige moed. Zonder kennis van het hardlopen, lijkt het voor de nieuwe hardloper een missie van afzien en doorbijten voordat je kilootjes kwijtraakt. Dat de praktijk veel leuker is, weet de hardloper nog niet.

Help hen met een sterke introductie en je komt af van het korte termijndoel om snel kilo’s kwijt te raken en je gaat over naar het vormen van de routine in het sporten. Dan bind je lang een sporter aan je trainingen.

De verloren hardloper

Uit grootschalig onderzoek van fitnessketen Fit For Free blijkt dat mensen niet graag ‘verloren’ rondlopen in een sportschool. Dat werkt waarschijnlijk net zo bij de atletiekvereniging of loopgroep. Gelukkig zijn loopgroepen niet heel groot, er is altijd wel even tijd om mensen met elkaar in contact te brengen. Iemand die zich snel thuisvoelt in een groep, zal met plezier naar een training gaan.

Introductieprogramma opzetten?

Je bent gewend om je trainingen te draaien. Bij een beginnend hardloper merk je de onwennigheid. Andere mensen, veel advies over hoe het moet van vrienden en bekenden, en ook nog eens in andere kleren zit allemaal in de bagage waarmee deze loper naar jou komt. Het kan allemaal verwarrend overkomen terwijl het voor jou als trainer gewoon gesneden koek is. Voor een beginnend hardloper is niks gesneden koek, alles is nieuw. Daarom is het overwegen waard om met een los introductieprogramma te starten. Een programma waarin je snel een blik werpt op wat er bij hardlopen komt kijken maar ook wat het kan doen voor de sporter. Dit nieuwe lid komt vaak voor de ontwikkeling van zijn conditie of gezondheid en wil daarom graag antwoord op deze vragen. Je kunt té hoge verwachtingen over het afvallen tegengaan en een reële boodschap presenteren wat afvallen en het hardlopen voor elkaar kunnen doen. Meestal is de verwachting dat met enkele weken al de kilo’s eraf vliegen, in de praktijk gaat het niet zo snel.

Meer tijd maken voor sociale contacten

De ervaringen van aangesloten trainers bij Hardlooptrainers Nederland is dat sociale contacten heel veel betekenen voor de verbinding op de lange termijn aan je trainingen. De mensen maken het hardlopen en vaak vormen bredere contacten ook naast de trainingen een duidelijke prikkel om te blijven hardlopen. Het clubgevoel is ongelooflijk belangrijk.

Je bent trainer van de plus-conditie

Daarnaast starten mensen met hardlopen omdat ze net wat meer willen volhouden dan in hun oude leefstijl. Zonder het te beseffen zijn mensen op zoek naar een gezondere levensstijl. Mensen willen graag iets meer kracht hebben. Of iets meer uithoudingsvermogen zodat ze makkelijk kunnen mee rennen met hun kinderen. Die extra plus aan conditie is vaak een argument. Die zoektocht is positief voor een trainer want een loper moet zich blijvend verbinden aan het hardlopen om de plus-conditie in stand te houden. En meestal voelen mensen zich daar prettiger bij.

Als op 1 januari de oliebollen en appelflappen op zijn, gaan veel mensen op zoek naar die extra portie gezondheid. Het kost als trainer extra energie: meer aandacht, misschien een extra introductieprogramma opzetten en meer sociale momenten inbouwen. Het levert voor jou en de sporter veel op, een verbetering van de gezondheid op lange termijn en een enthousiaste hardloper die graag bij je komt trainen.

Foto: Chanan Greenblatt on Unsplash

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer