Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Coaching

Centrum Veilige Sport ook voor trainers

Centrum Veilige Sport ook voor trainers

24 april 2019 - Sinds afgelopen week is de website Centrum Veilige Sport actief. Een veilig sportklimaat is een groot onderwerp geworden, zeker in de afgelopen maanden ligt de atletiek onder het vergrootglas. De nieuwe site vraagt aan sporters om te praten over misstanden die zij meemaken of zagen. Het is ook een vraagbaak voor trainers en coaches.

Het centrum meldt voor bestuurders en begeleiders: “Jullie zijn de ogen en oren binnen de sportclub en verantwoordelijk voor een veilig en positief sportklimaat. Naast het vormgeven en uitzetten van goede preventieve maatregelen heb je de verantwoordelijkheid over je leden.”
Het centrum en de site zijn ontstaan door een kritisch rapport twee jaar geleden. De onderzoekscommissie De Vries publiceerde in december 2017 haar rapport over seksuele intimidatie en misbruik in de sport. De sportkoepel NOC*NSF en de bonden zijn vanaf dat moment aan de slag gegaan om de 42 aanbevelingen van dit rapport te implementeren.

Anoniem chatten

Tijdens de extra algemene vergadering van NOC*NSF op 4 maart 2019 werd gemeld dat inmiddels 64 sportbonden de meldplicht voor bestuurders en begeleiders hebben ingevoerd. Maar meer communicatie is noodzakelijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Net als een goede krachtige opvolging. Daarom is sinds vorige week de website live van Centrum Veilige Sport. Mensen kunnen hier terecht om grensoverschrijdend gedrag - of het vermoeden daarvan - te melden. Ook kan men bellen voor een vertrouwelijk gesprek en kunnen slachtoffers gebruikmaken van een chatfunctie, die de organisatie Fier heeft ingericht. “Deze chatfunctie zullen we via diverse sociale media onder de aandacht brengen, om ook de jongere doelgroep beter te kunnen bereiken”, aldus Emiel Krijt, verantwoordelijk voor dit project bij NOC*NSF. Het voordeel van Fier is dat het anoniem blijft.

Preventief beleid opzetten

Daarnaast bevat de website informatie over preventief beleid op terrein van grensoverschrijdend gedrag en integriteit. De website zal de komende maanden steeds verder worden gevuld met informatie die vanuit de implementatie van de commissie De Vries zal worden opgeleverd, waaronder een stappenplan over het vormgeven van preventief beleid op terrein van grensoverschrijdend gedrag en integriteit.

Uitsluiting en intimidatie

Het gaat niet alleen om de onderwerpen seksuele intimidatie en misbruik. Ook kunnen sporters op de site terecht met vragen of gevallen over doping. Uitsluiting en intimidatie hebben grote invloed op sporters en trainers en kunnen besproken worden. Op de site vind je diverse downloads met voorlichtingsmateriaal, ook voor trainers.

Foto: Adi Goldstein op Unsplash

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!

Agenda

Algemene Ledenvergadering Hardlooptrainers Nederland woensdag 21 april 2021

ALV Hardlooptrainers Nederland

21/04/2021

Online
ALV
Lees meer