Invloed melkzuur op loopeconomie en waarde compressiekleding: de feiten

22 juni 2016

Om goed te kunnen presteren is voor zowel de trainer als de hardloper kennis van het menselijk lichaam van essentieel belang.

Die kennis is immers noodzakelijk ter bestrijding van vermoeidheid en blessures, de grootste ‘vijanden’ van de loper. Maar wat is precies waarheid op dat gebied? Topsporttopics.nl gaf de afgelopen weken met twee artikelen inzicht in twee veelbesproken onderwerpen: de invloed van melkzuur op de loopeconomie en de waarde van compressiekleding.

Loopeconomie lager bij meer verzuring

De loopeconomie is een veel gebruikte term in de hardloopwereld. Het geeft aan hoeveel energie de hardloper verbruikt om één kilometer hard te lopen. Een betere loopeconomie betekent een lager energieverbruik en kan daarmee tot een betere prestatie leiden. Vermoeidheid leidt tot een mindere loopeconomie. Aangezien bij vermoeidheid de melkzuurconcentratie in het bloed meestal hoog oploopt, is de link tussen veel melkzuur en een slechtere loopeconomie snel gelegd. Maar hoe groot is de invloed van melkzuur precies?
Lees het hele artikel

Compressiekleding voor hardlopers - niet harder lopen, wel minder spierpijn

Compressiekousen zie je tegenwoordig in elke sportwinkel liggen. Ook bij veel wedstrijden en op straat zie je hardlopers met felgekleurde compressiekousen lopen. Maar wat kunnen hardlopers verwachten van deze compressiekleding? Wetenschappers deden onderzoek naar welke verandering qua duurprestatie en ook niet onbelangrijk qua gevoel te verwachten zijn tijdens of na het sporten. Opvallendste conclusie is dat de vermindering van spierpijn-ervaring mogelijk een placebo-effect is.
Lees het hele artikel

Deel dit artikel