Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Gezondheid

Core stability training is specialistisch maatwerk

Core stability training is specialistisch maatwerk

Afgelopen zondag won Susan Krumins met overmacht de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Ze liep maar liefst één minuut sneller dan die andere sterke Nederlandse Jip Vastenburg. Susan kwam ontspannen over de finish. Haar debuut op de weg in een 15 kilometer wedstrijd was meteen succesvol. Het leek heel makkelijk maar het kostte jaren van zoeken naar trainingen die bij haar passen.

Voorheen Susan Kuijken en nu Krumins is snel maar ze is niet ongevoelig voor blessures. Dan is het een enorme opgave om de hoge belasting van topsport te combineren met een lichaam dat heel blijft. Ze lijkt nu bij de Australische trainer Nic Bideau de juiste mix aan trainingsprikkels te combineren.

Grote motor

Bideau is een voorstander van lange duurlopen. Dat komt goed uit als je op de weg wedstrijden van 10, 15 of meer kilometers wil winnen. Lange duurlopen twee keer in de week van twee uur zijn heel gewoon in zijn schema’s. Hij wil zijn atleten een meer dan sterke aerobe basis meegeven. De Australische trainer gelooft in deze hoeksteen van training die naar zijn mening geen vermoeidheid oplevert voor atleten. Training is heel specialistisch maatwerk want bij Krumins zou die belasting te hoog zijn.

Specialistisch maatwerk

Door haar fysiotherapeut is ze enkele jaren geleden gewezen op de helende factor: core stability oefeningen. Dan met name voor haar heupen. In het verleden was de heup de zwakke plek. In de periode dat ze met een scholarship in Amerika liep was de opbouw voor het korte baanseizoen zo intensief dat ze bijna ieder seizoen met blessures eindigde. De lange duurlopen bij Bideau en de specifieke core stability oefeningen lijken de sterke basis te geven waardoor Krumins nu makkelijk over de Nijmeegse heuvels gaat.

Core stability is een serieuze training

Core stability betekent niet even tien minuten een set oefeningen bij Bideau. Hij stuurt zijn lopers minimaal 3 x 30 minuten per week naar een stevige separate training voor core stability. Dat is het minimum want vaak wordt langer op dit onderdeel getraind. Deze trainingen vinden plaats na een lichte herstelloop of vele uren na een lange duurloop. Bideau over zijn ervaring met core stability trainingen: “Vaak zijn blessures te herleiden tot slechte techniek en dat is gerelateerd aan zwakke buik- of rugspieren.”

Relevant: de omgeving

Susan barst van het talent maar je ziet nog iets. Ze heeft volop plezier in het hardlopen. Dat is ook een factor die Bideau stimuleert bij zijn atleten. Hij ziet het als een belangrijk onderdeel van zijn aanpak. Hoeveel interval, duurloop of heuveltraining een atleet ook maakt, de sociale omgeving waarin je loopt doet heel veel met je.

Waar zit de zwakke plek?

Voor veel trainers is de samenhang van tempo- en duurlooptrainingen met core stability niet nieuw. Core stability oefeningen worden vaak gegeven als een algemeen versterkend middel. Het heeft zeker zin om goed door te vragen bij hardlopers waar atleten zich minder sterk voelen. Een gericht programma op versterking van de zwakke plek kan zomaar een doorbraak opleveren. Als de doorbraak ook gecombineerd gaat met veel loopplezier in een club dan kan dat zomaar de basis zijn voor meerdere mooie seizoenen.

Wilt u ook abonnee worden van ons magazine Proloop?

Meld u nu dan aan!