Jongeren missen rolmodel in sport – 10 tips om dat aan te pakken

03 november 2020

Uit onderzoek van MarketResponse, in opdracht van twintig gezondheidsfondsen, blijkt dat jongeren verschillende barrières ervaren om te bewegen en sporten. VMBO-leerlingen noemen de kosten als grootste belemmering. Leerlingen op HAVO en VWO geven aan dat ze te veel andere verplichtingen hebben. Alle jongeren ervaren weinig support vanuit hun omgeving.

Rolmodellen die het gezonde voorbeeld geven zijn schaars en slechts 25% van de jongeren voelt zich aangemoedigd om meer te bewegen. Wat doe je daar aan als hardlooptrainer? We kwamen op 10 tips.

Daar willen NOC*NSF en twintig gezondheidsfondsen verandering in brengen. Samen met TeamNL sporters gaan zij onder andere via 'Olympic Moves' jongeren inspireren om meer te sporten en bewegen. Het doel is om zo alle jongeren een eerlijke kans te geven op een sportief, gezond en gelukkig leven. Ongeacht opleiding, achtergrond, inkomen of beperking.

Het onderzoek laat zien dat bij alle jongeren in Nederland support uit de omgeving ontbreekt. Slechts 25 procent van de jongeren geeft aan zich aangemoedigd te voelen om meer te gaan sporten en bewegen en maar dertien procent van de VMBO-leerlingen en twintig procent van de HAVO/VWO-leerlingen geeft aan dat ze mensen kennen die voldoende sporten en bewegen. Weinig rolmodellen in de buurt die het gezonde voorbeeld geven.

Wat kun je als hardlooptrainer doen? 10 tips

  1. Geef clinics bij scholen waarbij je meer het spel en technisch goed hardlopen laat zien dan de prestatie.
  2. Laat zien als er lokaal talenten zijn in de hardloopsport. Idealiter is er een talent aanwezig uit de provincie, stad of regio.
  3. Laat zien dat hardlopen vaak de basis is voor andere sporten zoals voetbal of hockey. Te vaak wordt het loopdeel in andere sporten als gegeven aangenomen. Goed hardlopen maakt het verschil in de andere sporten.
  4. Loop vaker met je volwassen trainingsgroepen door buurten waar veel kinderen wonen. Daarmee word je zichtbaar als trainer en als vereniging.
  5. Vraag ouders van kinderen om mee te helpen met clinics. Ouders die sportinitiatieven ondersteunen, zijn de springplank om de kinderen te enthousiasmeren en te bereiken.
  6. Weet of docenten hardlopen of aan atletiek doen? Laat hen het persoonlijke verhaal vertellen aan kinderen. Vaak weten de leerlingen niet of hun docenten sportief zijn. 
  7. Kinderen kun je enthousiast krijgen door een sponsorloop te organiseren voor een goed doel dat ook een connectie heeft met leerlingen of kinderen. Geef vooraf clinics om deze kinderen beter te laten lopen. 
  8. Voor kinderen en leerlingen is er geen scheidslijn tussen hardlopen, springen, spelen. Maak in de clinics gebruik van dit effect en laat hen bijzondere rondes rennen met sprongen en draaien.
  9. Estafettevormen zijn interessant. Terwijl de een herstelt, kan het andere kind aan de slag.
  10. Laat kinderen en leerlingen lekker bewegen. Doseer de mate van energie. Jongeren en kinderen vinden het lastig om de energie gelijkmatig over een langere periode te verdelen. Werk daarom met korte blokken en oefeningen in plaats van kilometers maken.

Jongeren kunnen wel wat hulp gebruiken

NOC*NSF wil door de uitkomsten van het onderzoek meer de verbinding zoeken met de scholen. Jongeren kunnen wel wat extra aanmoediging en goede voorbeelden gebruiken als het gaat om een sportieve en gezonde leefstijl. Die support willen twintig gezondheidsfondsen samen met NOC*NSF geven. Met de Gezonde Generatie als nieuwe partner van schoolprogramma Olympic Moves wordt de eerste stap gezet.

"Wij vinden het belangrijk dat iedere jongere in Nederland, ongeacht opleiding, inkomen, achtergrond of beperking, de kans krijgt op een gezond en gelukkig leven. Dat is de kern van het Gezonde Generatie programma van de twintig gezondheidsfondsen. Geweldig dat NOC*NSF, met steun van Nederlandse Loterij, de Gezonde Generatie omarmt," zegt Mark Monsma, directeur van het programma Gezonde Generatie.

"Voldoende sporten en bewegen is cruciaal en belangrijker dan ooit. Er is één plek waar alle jongeren komen en dat is op school. Het inspirerende schoolsportprogramma 'Olympic Moves' willen we benutten om sport, bewegen én gezondheid nog dichter bij alle jongeren van Nederland te brengen. Juist ook bij de jongeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken."

Foto: Markus Spiske via Unsplash

Deel dit artikel