Het platform voor de hardlooptrainer in Nederland!

Lid worden? Klik hier

Kitty Berends

Ze is sinds de zomer van 2017 looptrainer maar als ze diep in haar hart kijkt, trekt de Nederlandse wildernis meer dan de atletiekbaan. De rustige maar enthousiaste Kitty Berends is sinds een paar maanden bestuurslid van Hardlooptrainers Nederland. Ze waakt met een scherp oog over de communicatie en de pr.

Het onderstaande interview met Kitty is gemaakt voor de najaarseditie van het magazine Proloop.

Kitty Berends: “Zondag om 07.30 op de Posbank voel ik me op mijn best”

Ze is sinds de zomer van 2017 looptrainer maar als ze diep in haar hart kijkt, trekt de Nederlandse wildernis meer dan de atletiekbaan. De rustige maar enthousiaste Kitty Berends is sinds een paar maanden bestuurslid van Hardlooptrainers Nederland. Ze waakt met een scherp oog over de communicatie en de pr.

Wie steekt er achter die bedachtzame woorden terwijl ze kordaat heel veel acties onderneemt? De feiten: Kitty Berends (35) is looptrainer bij atletiekvereniging Ciko ’66 in Arnhem. Ze heeft twee kinderen maar vindt wel de tijd om trainingen te geven, haar agenda vrij te maken voor Hardlooptrainers Nederland en ze staat graag in haar hardloopschoenen in het bos en op de heide. Bijna wekelijks loopt ze buiten de gebaande paden over de Veluwe. Oprecht, ondanks vele honderden kilometers in dat gebied: “On-Nederlands mooie stukken vind je daar.”

“Het fijne weten van de loopsport”

Door haar onderzoekende houding is ze ook looptrainer geworden. Haar papieren ontving ze in het voorjaar van 2017. Waarom die ambitie? “Ik wilde het fijne weten van de loopsport en hoe dat werkt en vooral mijn enthousiasme voor de loopsport delen met vele anderen.” Dat lukt volop. Bij Ciko ’66 heeft ze een brede groep onder haar hoede. Zij is een van de jongsten en de senior is een heer van ver in de tachtig.

Creativiteit leggen in trainingen

Wat vind jij het leukste aan trainingen geven? “Het plezier in de ogen van je lopers. Het is een groep waar mensen toch al heel veel jaren lopen en dan wijs je ze op hun looptechniek. Ze proberen die tip uit en dan zie je ze langzaam veranderen en denken ‘hé ja, dat voelt anders’ en dat maakt mijn dag weer helemaal mooi. Je laat mensen kennismaken met kleine veranderingen die het lichaam dus het lopen ten goede komen. Die verwondering. Ja, daar doe je het voor. En dat je je creativiteit kunt leggen in de trainingen, dat maakt het echt leuk.”

“Lekker uitleven”

Creatief is ze zeker. Bij alle trainingen bedenkt ze wel een thema of verbinding. Op de tiende van de tiende maand gaf ze training. Wat doet Kitty, ze laat de groep 10 oefeningen doen. De kern bestond uit 3 x 10 minuten looptraining. Ze bood nog een paar verbindingen met het getal 10. “Dat is leuk, dat herkennen mensen. Mensen samenbrengen in een thema en je daar dan lekker op uitleven, dat maakt het trainersvak gaaf.”

Het zal je als trainer niet ontgaan, spelvormen zijn haar favoriete onderdelen in de trainingen. Bij baantrainingen combineert ze meerdere vormen in één training. Niet alleen loopt de groep een vorm van estafette, de lopers mogen die ook nog afsluiten met een echte sprint. Ze werkt graag met meerdere stations en spelvormen. Wellicht is dat het geheim dat ondanks de breedte van de groep aan leeftijden dat iedereen graag naar de training komt.

Groot wild kijken

Eigenlijk ligt haar hart niet op de atletiekbaan maar in de Hollandse wildernis. “Privé spreek ik het liefste af met een goede vriend van me, ook een hardlooptrainer maar dat is toeval, om op zondag de Posbank onveilig te maken. We lopen heel veel kilometers gewoon door de bush bush. Toen we de eerste keren over de Veluwe liepen zagen we soms groot wild. Nu zijn we er zo ervaren in geworden dat het geen uitzondering is maar bijna regel dat we de grote dieren zien. Het is nog steeds bijzonder om oog in oog te staan met een kudde wilde zwijnen. Vaak zien we reeën en herten. Als ik het voor het kiezen heb, dan ga ik daarheen. Het zijn echt on-Nederlands mooie stukken en dan ben ik echt gelukkig. Verdwalen is een favoriete bezigheid. Dan helpt het dat je een sporthorloge hebt die je ook de weg terug wijst want dan weet je dat je het bekende los kunt laten en mag verdwalen. Het is mijn advies voor andere trainers: laat af en toe het bekende los.”

Bloeitijd bij HAN

Dat klinkt als een persoonlijkheid die maar wat doet. Als het op hardlopen en organiseren aankomt, weet Kitty goed wat ze wil. Haar opleiding leisure management zorgde ervoor dat ze heel veel evenementen heeft opgezet. Dat is een afgerond hoofdstuk, zo lijkt het op dit moment. In de afgelopen jaren, tot en met deze zomer, werkte ze bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De HAN-loopgroep beleefde onder haar leiding een echte bloeiperiode. “Tot 100-plus leden in 2017,” meldt ze trots. Met als jaarlijks hoogtepunt een hardloopreis naar een aansprekende bestemming in het buitenland. Dorset, Madrid, het Sauerland en Wales bezochten de lopers. Dit jaar gaat de groep naar de Alpen in Zwitserland. Maar Kitty rent niet mee over de passen. Ondanks veel verzoeken om mee te gaan, ziet ze er van af. Enkele jaren geleden stelde ze nog de regels op dat als je niet meer bij de loopgroep bent aangesloten, je ook niet meegaat met de reis. Daar houdt ze zich aan.

Hoe verder met Hardlooptrainers Nederland?

De vrijwilligersfunctie van communicatie en pr voor de vereniging Hardlooptrainers Nederland kwam afgelopen zomer op haar pad. Wat wil Kitty bereiken met de vereniging? “Dat er een goed lopende organisatie op de rit staat waarbij je als lid geïnspireerd raakt. Dat we wijzen op noviteiten. We zien graag dat we projecten opzetten, zoals nu de nieuwe opleidingen, die de looptrainers in hun vak echt ondersteunen. We zijn een vereniging en daarom zie ik graag dat iedereen ideeën inbrengt. Het zou mooi zijn als de meningen uitgewisseld worden. Ergens weet je dat er veel stokpaardjes zijn in de wereld van de trainers en daarom is het goed om ook in andere stallen te kijken.”