Hoe kun je het risico op sportblessures bij kinderen verminderen?

22 september 2023

Bij de Ledendag 2023 van Hardlooptrainers Nederland kwamen bij clinicgever Ronald Smidts weer veel vragen over de belastbaarheid van jonge atleten. De eenzijdige belasting van het hardlopen moet je ombuigen. Kinderen hebben extra begeleiding nodig voor kwalitatief goed trainingsresultaat.

Begin altijd rustig met de oefeningen voor het hardlopen en ga steeds iets meer doen. Hierin speelt een trainer een grote rol. Veel kinderen volgen een trainer maar er is ook altijd een groep die meteen vol wil inzetten, leert de ervaring. Een warming-up is echt nodig. Werk daarbij van kleine naar grotere oefeningen. En van een lage intensiteit naar een intensiteit die past bij de kern van de training.

Tip van Ronald: bouw ook een moment in tijdens de trainingen waarin de groep met het overschot aan energie ook zijn moment krijgt. Anders verlies je op den duur deze sporters.

Belangrijk voor volwassenen maar nog belangrijker voor kinderen, train met veel variatie in bewegingen. Dat is positief geformuleerd. Negatief geformuleerd is het, vermijd eenzijdig en te zwaar trainen. Zeker zijn kinderen meestal soepeler en herstellen zij makkelijker dan volwassenen. Maar kinderen zijn in de groei. Dan is veelzijdigheid in bewegen en passende intensiteit en krachtoefeningen bij hun leeftijd echt nodig.

Voor kinderen is het goed dat zij zich in de breedte ontwikkelen. Alleen maar hardlopen leidt snel tot blessures. Atletische oefeningen geven juist de kans om kinderen sportief breed te ontwikkelen. Dat is goed voor de veelzijdigheid. Kinderen leren heel snel. Daarom kun je als trainer een breed scala aan oefeningen geven en ook looptechniek. Door veelzijdigheid tot een van de pijlers in je trainingsplan te maken, kan een kind zich volop ontwikkelen.

Heeft een kind een blessure? Kijk niet direct naar het hervatten van de gemiste trainingen maar hoe je als trainer kunt bijdragen aan het herstel. Dan krijg je een andere invulling en kwaliteit van de trainingen. Train niet door de pijn van een blessure bij een kind heen. Variatie in oefeningen kunnen bijdragen aan een sneller herstel. Als het mogelijk is, blijf je als trainer werken aan de fitheid waarbij je het gebied van de blessure ontziet. Hoe fitter een kind is, dan is de kans op herstel van de blessure het grootst.

Kinderen willen in actie blijven tijdens de trainingen. Maak daarom bijvoorbeeld niet lange rijen voor de oefeningen. Dat vinden ze leuk. Wachten, dat vinden kinderen maar saai. Als trainer heb je wel de taak goed te blijven luisteren of daardoor onbewust de duur en de intensiteit niet te hoog worden. Zet dan extra pauzes in of oefeningen waarbij weer rust en herstel wordt gevonden. Zo kun je altijd schakelen in het ritme waarmee je trainingen geeft.

Wil je met je vereniging de diepte induiken, volg dan de opleiding KidsRunning van Hardlooptrainers Nederland. De opleiding kan gegeven worden op locatie bij een vereniging. Verenigingen uit bijvoorbeeld dezelfde regio mogen zich ook gezamenlijk aansluiten en de opleiding aanbieden aan hun trainers. Bij minimaal 12 personen kan de opleiding doorgaan.

Bronnen:

Deel dit artikel