4 top trainingstips voor 10,5 km

11 mei 2021

Vorige week trof je het nieuwsbericht over de MA RA TH ON, de digitale wedstrijd met als bijzonder extra dat mogelijk een toploper van het NN Running Team aan je team wordt toegevoegd. Op de redactie waren we benieuwd hoe het Running Team zich voorbereid op die kwart marathon. Het is gebundeld in 4 trainingstips.

Het evenement vindt plaats op 22 en 23 mei. Je loopt met een viertal de klassieke marathonafstand van 42 kilometer en 195 meter. Ieder teamlid loopt een kwart en dat is vastgesteld op 10,5 km. Dit digitale evenement is al heel snel. Het is voor een hardloper bijna niet mogelijk om er specifiek voor te trainen. Of je lopers moeten al een perfecte basis in zich hebben voor een optimale 10. We namen contact op met het NN Running Team voor trainingstips. Dit zijn een paar opvallende uitkomsten.

1 Doe het samen

Of je nu de recordhouders spreekt in het team of anderen, zij willen als team trainen. Dat gaat boven wat voor schema of trainer dan ook. “Het belangrijkste is dat ik teamgenoten om me heen heb. Samen genieten we van de trainingen. Ik denk vaak aan mijn teamgenoten en alles dat we samen deden,” vertelt Joshua Cheptegei (zie foto). Hij is de koning van de 10 kilometer met zijn wereldrecord van 26.11.02. Hij liep het record afgelopen jaar op de baan in de Spaanse stad Valencia. In afgelopen nummer van ProLoop magazine stond in artikel met daarin de afweging of trainers de hardloopsport zien als een teamsport of als een individuele sport. Cheptegei leeft en traint in een atletiekomgeving waarin het delen van de trainingsopgave gezien wordt als de standaard om samen tot hoge prestaties te komen. Voor hen is trainen voor de wedstrijden een teamsport.

2 Gooi er een test in

Bij het NN Running Team wordt voor een grote wedstrijd nog een keer echt een harde test gelopen. Dan gaat het even niet meer over team en de leuke dingen van het samen hardlopen. Er wordt knalhard gas gegeven. Ongeveer 14 dagen voor de grote race vindt de test plaats. Dat zou voor de 10,5 km ongeveer in deze week zijn. Joshua Cheptegei wordt getraind door Nederlander Addy Ruijter en hij jaagt de Ugandees op de volgende manier door de baan. Dit is meer te inspiratie dan dat je als trainer je lopers het onderstaande trainingsschema moet laten doen. Het kan wel inspireren tot een lichte versie.

  • 6 kilometer in 2.55 minuten per kilometer.
  • 5 minuten rust.
  • 8 x 400 meter en iedere 400 gaat in 60 seconden.

3 Eindig positief en je wordt mentaal sterker

De test is zo intensief dat de mentale kant van het hardlopen meetelt. Als je op dat niveau meedoet aan de sport dan telt iedere seconde. Dan betekent aandacht, focus omdat alles meetelt. Eliud Kipchoge zal ook meedoen aan de MA RA TH ON en hij komt met een trainingstip voor de 10,5 waarin mentale opstelling en fysieke inspanning elkaar kruisen.

Eliud: “Iedereen heeft dagen waarin het goed gaat of slecht. Mijn advies? Accepteer zoals het gaat en vang het op met discipline en het doel dat je nastreeft. Geloof erin dat jouw training met je team als een geoliede machine gaat omdat je in deze wedstrijd niet alleen loopt. Ik geloof dat discipline en consequent trainen de cruciale onderdelen zijn voor mijn succes. Pak je slechte dagen aan door dezelfde dingen te doen als op je goede dagen als je je sterk voelt. Eindig de training altijd op een positieve manier en je wordt mentaal sterker.”

4 Hardlopen zonder cijfers

Ben je met je team goed op weg naar deze MA RA TH ON? Laat dan bewust regelmatig de horloges en telefoons thuis. Dit getallen op de beeldschermen houden je tegen in het voelen van het tempo. Cheptegei zegt daar het volgende over:

“Luister naar je lichaam en kijk niet altijd op je horloge. Op sommige dagen ben je snel en soms niet. Omarm het tempo en focus op een goede finish van je afstand.”

MA RA TH ON website.

Deel dit artikel